Werkzaamheden herstel vogeleilandjes Oelemars bij Losser gaan beginnen

De observatiehut aan de Grensweg in Losser in het bekende natuurgebied Oelemars rondom de zandafgraving bij de Zandbergen is voor velen een geliefde plek om het vogelleven van dichtbij te aanschouwen. Het gebied wordt dagelijks bezocht door natuurliefhebbers die vanuit het hele land en ook vanuit Duitsland hier naar toe komen om bijzondere vogels te zien of te fotograferen. Voor het fotograferen van IJsvogels is de kijkhut zelfs een van de beste plekken in Nederland. Omdat voor de hut enkele eilandjes een enorme trekpleister vormen voor vogels, kunnen deze van enkele meters afstand in hun natuurlijke omgeving gezien en gefotografeerd worden. Er zijn momenten dat hier enkele honderden vogels tegelijk zitten.
Helaas zijn de eilandjes in de loop der jaren door de golfslag en door inklinking steeds kleiner geworden. Bij een normale waterstand steken nog maar enkele kleine gedeelten boven water uit en is het ondiepe gedeelte voor vogels te diep geworden. Het gevolg was dat de laatste jaren steeds minder vogels van deze plek gebruik maakten. Zonder herstel zullen de eilandjes over enkele jaren geheel in het water verdwenen zijn en zal er vanuit de observatiehut niet veel meer te zien zijn.
Vogelwerkgroep Losser heeft in samenwerking met Natuurmonumenten, de firma Temmink, Provincie Overijssel en de gemeente Losser een plan opgesteld voor herstel van deze vogeleilandjes. In het kader van “Natuur voor Natuur” is het mogelijk om overtollige leemhoudende grond van de Duivelshof te transporteren naar de Oelemars. De grond is vrijgekomen toen in de Duivelshof nieuwe natuur is ontwikkeld door cultuurland om te zetten in ruig kruidenrijk grasland met vennen en poelen. Voor deze grond was tot nu toe geen oplossing om er een goede bestemming voor te vinden.
Door een subsidie van Nationaal Landschap Noordoost-Twente is het nu mogelijk om het transport van de grond van Duivelshof naar Oelemars en ook de eilandvorming op de Oelemars financieel mogelijk te maken. Deze subsidie kon verkregen worden dankzij medefinanciering door Natuurmonumenten.

 

De werkzaamheden zullen in drie dagen tijd van 2 t/m 4 februari worden uitgevoerd. Gedurende deze dagen zullen er vele zandtransporten zijn tussen de Duivelshof en de Oelemars. De zandtransporten zullen de volgende route rijden:

Beladen wagens: Duivelshofbosweg, Puttenpostweg, Veldmatenweg, Oldenzaalsestraat, Voswinkelweg, Broekhoekweg, Hoofdstraat, Kolkersweg, Drielandweg, Ravenhorsterweg, Grensweg

Lege wagens: Grensweg, Gildehauserweg, Sportlaan, Denekamperdijk, Lutterstraat, Veldmatenweg, Puttenpostweg, Duivelshofbosweg


Na afronding van de werkzaamheden is de Oelemars weer klaar om de vogelmassa’s voor de kijkhut te ontvangen.